De keuken is steeds vaker het centrale punt van de woning. Gedurende de gehele dag komt je er en je kunt geruststellen dat de keuken niet langer de plek is waar je het eten bereid. De laatste jaren heeft de keuken ook een sociale functie gekregen. Dat laatste geldt vooral voor de grote keukens. Naast de functionaliteit en de apparatuur die je wilt gebruiken is ook de indeling steeds belangrijker geworden. Dat is dan ook meteen een goede verklaringen voor de toenemende populariteit van het kookeiland of keukeneiland. Daarmee combineer je het nuttige met het aangename en je houdt een zee aan ruimte over.
Keukeneiland
Een keukeneiland is het gezellige centrale punt van de keuken. Hier kom je gezellig samen met je familie, vrienden of huisgenoten. Je neemt de dag door en je geniet van een heerlijke maaltijd. Vooral een bargedeelte helpt om extra sfeer te creëren. Naast het sfeerelement is er ook een praktische zijde.
Een kookeiland dwingt je op een speelse manier om effectief om te gaan met de beschikbare ruimte. Het kookgedeelte is door het eiland gescheiden van de rest waardoor je een zee aan ruimte overhebt om allerlei zaken op te bergen. Het gaat echter niet alleen om de kastruimte, je kunt bijvoorbeeld ook een magnetron in de kastenwand integreren.
Een keukeneiland maakt het koken en leven in de keuken dus een stuk aantrekkelijker, bovendien heb je alle ruimte om je gasten te entertainen en hoef je niet continu met de rug naar hen toe te staan
Keuken met kookeiland: de ruimte
De ruime opzet van een keukeneiland is bijzonder praktisch, het betekent wel dat de ruimte zich ervoor moet lenen. In de wat kleinere woning is een kookeiland daarom vaak geen realistische optie. Het gevoel van vrijheid in de keuken is dus voor een groot deel afhankelijk van de beschikbare ruimte.
Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van een keukeneiland is een oppervlakte van 20 vierkante meter een minimale eis.
Afhankelijk van de exacte afmetingen kan je ook volstaan met 15 vierkante meter, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Belangrijk bij de keuze voor een keukeneiland is dat de bewegingsvrijheid toereikend moet zijn. Binnen een straal van 80 centimeter moet je iedereen kunnen bedienen, boven moet je er rekening mee houden dat de afstand tussen het kookgedeelte en de keukenkasten zo’n 120 centimeter moet bedragen. Is de keuken echt te klein voor een kookeiland, dan kun je overwegen om een single-line keukeneiland te (laten) installeren.
Waarop letten bij een keukeneiland?
Ben je ervan overtuigd dat een keukeneiland een perfecte vervanging is van de huidige keuken, dan is het verstandig om een aantal punten extra aandacht te geven. Natuurlijk kun je al direct een afspraak maken met de keukenspecialist, maar hou even de volgende punten in het achterhoofd.
1) De nieuwe keuken, inclusief kookeiland, zorgt voor de verbinding tussen de woonkamer en het eetgedeelte. Houd er dus rekening mee dat een kwalitatief goede afzuigkap wenselijk is. Op die manier voorkom dat de geur van het koken zich door de huiskamer verspreid.
2) Een keukeneiland is leuk, maar in 99% van de gevallen zul je ervoor kiezen op het kookelement in het werkblad te verwerken. Dit staat niet alleen mooi, het zorgt er ook voor dat je wat ruimte onder het kookgedeelte verliest. Dat geldt ook voor aanvullende kookapparatuur zoals een grillplaat, een frituurelement of een au-bain marie gedeelte.
3) Wees slim en denk goed na over de positie van het kookeiland. Water- en vetspetters kunnen op de muur terecht komen als je het eiland te dicht bij een muur wilt plaatsen. Op zich hoeft het geen ramp te zijn, maar de kans is groot dat je niet elke dag je keuken wilt gaan poetsen.
4) Een keuken met een kookeiland heeft meer voorbereidende werkzaamheden dan een traditionele keuken. Water- en gasleidingen moeten bijvoorbeeld verlegd worden als die nog niet op de gewenste plek aanwezig zijn. Heb je net een nieuwe vloer gelegd, dan is dat vaak geen geweldige optie. Door hier in een vroeg stadium over na te denken, voorkom je onaangename verrassingen.